COPD - groepstraining

COPD is een chronische longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Mensen met COPD zijn sneller benauwd, sneller moe en kunnen zich hierdoor beperkt voelen in hun dagelijkse bezigheden.
Ondanks het feit dat COPD een chronische longziekte is die niet genezen kan worden, zijn er dus wel een hele hoop factoren van invloed op het ziekteverloop, waar patiënten zelf mee aan de slag kunnen om meer controle over hun klachten te krijgen! Onze fysiotherapeut kan u hiermee helpen!

Blijf actief!

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoezeer COPD beperkend is in het dagelijks leven van een COPD-patiënt. Ten eerste is dat het niveau van beweging. Als er consistent voor langere tijd wordt gesport verbetert de conditie, treedt er minder snel vermoeidheid op en is de kans op een plotselinge verergering van klachten (een ''longaanval'' oftewel exacerbatie) duidelijk kleiner. Het is niet makkelijk om voldoende te bewegen met een beperkende factor zoals een longziekte, maar het loont absoluut.

Fysiotherapie kan longaanvallen voorkomen of uitstellen

Probeer een vorm van bewegen te vinden die leuk is en wissel af tussen bijvoorbeeld lopen en fietsen. Onze fysiotherapeuten kunnen helpen om samen met u een vorm van bewegen te vinden die voor u goed voelt. Er kan dan op een leuke en effectieve manier getraind worden op conditie en spierkracht. In een recent onderzoek uit 2017 werd geconcludeerd dat fysiotherapeutische behandeling bij COPD longaanvallen kan voorkomen of uitstellen waardoor de functie van de longen niet verder achteruit gaat.

De energie goed verdelen over de dag

Een andere ontzettend belangrijke factor is het slim omgaan met energie. In het begin zal het nog lastig zijn om de grenzen te bewaken en de energie over de dag te verdelen. Langzamerhand leert een COPD-patiënt zijn of haar lichaam beter kennen en wordt het steeds natuurlijker om de energie op een efficiënte manier te verdelen. Acceptatie speelt hier ook een belangrijke rol in. Accepteren dat niet alles meer mogelijk is zoals het dat vroeger wel was, zorgt ervoor dat er ruimte komt om nieuwe strategieën te bedenken om toch een zo aangenaam mogelijk leven te leiden.

Welke oefeningen zijn het meest geschikt?

Zoals u misschien wel had verwacht, bestaat de oefentherapie voor een deel uit cardio- of duurtraining. Dit betekent dat er door bijvoorbeeld te fietsen of op de loopband te lopen gewerkt wordt aan het uithoudingsvermogen. U traint het vermogen van het hart en de longen om een bepaalde inspanning vol te houden. Dit zorgt ervoor dat u activiteiten in het dagelijks leven ook beter en langer vol kunt houden. Naast duurtraining vormt ook krachttraining een deel van de oefentherapie bij COPD. Met krachttraining versterkt u uiteraard uw spieren, maar daarnaast heeft het ook een heel gunstig effect op de afstand die u kunt lopen, uw vermogen om inspanning te leveren en vol te houden en daarmee op uw kwaliteit van leven. 

COPD groepstraining

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie HIER! zijn er om u te helpen met bovenstaande dingen. Op onze locatie in het Gezondheidscentrum in Haskerbrug is er op woensdag van 10-11 uur een groepstraining voor mensen met COPD. In deze oefengroep trainen maximaal 6 mensen, zo kunnen wij optimale begeleiding garanderen! Onze fysiotherapeut begeleidt deze groep om de benauwdheid te verminderen en de prestaties te verbeteren. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Veel mensen vinden het fijn om te trainen met meerdere mensen die in dezelfde situatie zitten. Voordat u in de groep instroomt zult u eerst een intake en een onderzoek bij onze fysiotherapeut doen. Vervolgens wordt er een behandelplan gemaakt. In sommige gevallen traint u eerst een aantal keer 1 op 1 met de fysiotherapeut voordat u instroomt in de groep. 

Individuele begeleiding

Traint u liever individueel onder begeleiding van een fysiotherapeut? Ook dat is mogelijk. U kunt een afspraak maken met één van onze fysiotherapeuten. Tevens is het mogelijk om 1x in de week in de groep en 1x in de week individueel te trainen. 

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Afhankelijk van de mate waarin u COPD heeft zal de behandeling uit de basisverzekering vergoed worden. Meer informatie leest u in de volgende blog: Vergoeding COPD uit basisverzekering bij Fysiotherapie HIER! Een deel van deze tekst komt uit de blog Ik heb COPD, en nu? van Fysiotherapeute Marieke van Dijk. Klik op de link om het hele artikel te lezen. 

Bent u ook klaar om op weg te gaan naar een betere kwaliteit van leven?

Klinkt dit u nou goed in de oren? U kunt altijd een afspraak maken bij één van onze fysiotherapeuten om samen tot een passende manier van trainen te komen. Bel 0521-523157 om direct een afspraak in te plannen op onze locatie in Tuk (Steenwijk) of in Heerenveen. Heeft u liever dat wij u bellen? Vul dan onderstaand formulier in, u wordt op werkdagen binnen 24 uur terug gebeld.  

Dit artikel mag gedeeld worden via social media.