Doorgaan na een CVA: deel 1

24-09-2019

Het kan zomaar gebeuren. De ene dag loopt/fietst/danst u misschien nog fluitend rond en de volgende dag ligt u half-verlamd in het ziekenhuis bij te komen van wat er in sneltreinvaart allemaal op u af gekomen is. Een CVA, zeggen de artsen. Oftewel: een beroerte. Een afsluiting van een bloedvat óf een bloeding in de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen te weinig zuurstof. Als gevolg hiervan kunnen er hersencellen in het getroffen gebied afsterven en kunnen er hersenfuncties uitvallen. 

Dit is absoluut niet bedoeld om u bang te maken, ik zou niet durven. Het enige dat ik hiermee wilde bereiken, is bewustwording. Bewustwording van het feit dat we af en toe wel eens denken ''Dat gebeurt mij toch niet'' als we verhalen van anderen horen.

Natuurlijk, de kans dat u een CVA krijgt wanneer u gezond leeft (gezonde voeding, voldoende beweging en weinig stress) is een stuk kleiner dan wanneer u dat niet doet maar het betekent niet dat het u gegarandeerd nooit zal overkomen.

Geniet van alles wat u doet in goede gezondheid!

Als het lezen van dit stukje tekst en het nadenken over deze boodschap er misschien ''alleen maar'' voor zorgt dat u extra geniet van alles wat u in goede gezondheid (wat dat voor u ook betekent) kúnt doen, dan is mijn doel al behaald. Ik heb al te vaak mensen voorbij zien komen die niet realiseerden hoe fijn het is dat dat kan, totdat ze het plotseling niet meer konden. Want zo werkt het vaak. We realiseren ons pas wat we hadden als we het niet meer hebben. En dat is echt zonde.

Goed. Ik weet niet hoe het stuk hiervoor ineens veranderde in een motivational speech, maar het gebeurde. Neemt niet weg dat ik het wel echt een belangrijke boodschap vind om over te brengen. En deze boodschap is uiteraard niet alleen van toepassing op het krijgen van een CVA, maar eigenlijk op alle situaties waarin we geconfronteerd worden met iets dat we niet meer zo makkelijk als vroeger kunnen doen of zelfs helemaal niet meer kunnen doen. Door wat voor reden dan ook. 

CVA: een ongeluk van de bloedvaten van de hersenen

Laten we voor nu weer even teruggaan naar het onderwerp waar we deze blog mee begonnen: een CVA. Dit staat overigens voor cerebrovasculair accident. Dit betekent letterlijk: een ongeluk van de bloedvaten van de hersenen.

En we kunnen er dus ook als een 'ongeluk' naar kijken. Laten we het vergelijken met een auto-ongeluk. Een ongeluk kan door eigen toedoen ontstaan. U kijkt tijdens het rijden bijvoorbeeld op uw telefoon naar een zojuist binnengekomen berichtje (foei!) waardoor u die auto van rechts te laat ziet aankomen. Jullie klappen op elkaar.

Het kan ook met uw gemoedstoestand te maken hebben: u bent bijvoorbeeld erg gestrest door een situatie thuis of op het werk, met als resultaat dat u minder alert bent in het verkeer waardoor u een ongeluk kunt veroorzaken.

Het betrokken raken bij een auto-ongeluk kan ook pure pech zijn, bijvoorbeeld door de fout van een ander. Op het verkeerde moment op de verkeerde plek, zullen we maar zeggen.

Zo werkt het ook bij het krijgen van een CVA. De kans op een CVA wordt groter bij een ongezonde leefstijl en veel stress, maar ook bij dingen waar u zelf geen invloed op hebt zoals ouderdom en erfelijke factoren.

Even een disclaimer: Hiermee wil ik zeker niet zeggen dat een CVA grof gezegd uw eigen schuld is als u ongezond leeft, maar wel dat er risicofactoren zijn waarbij u zelf de touwtjes in handen hebt.

De belangrijkste risicofactoren van een CVA (hersenbloeding) zijn de volgende:

Niet-beïnvloedbare risicofactoren

 • Leeftijd 
 • Geslacht (verhoogd risico bij mannen t.o.v. vrouwen)
 • Erfelijke aanleg

Beïnvloedbare risicofactoren

 • Roken
 • Onvoldoende lichaamsbeweging
 • Overgewicht
 • Langdurige stress
 • Diabetes mellitus (suikerziekte)
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterol-gehalte in het bloed
 • Te veel alcoholgebruik

Kortom: door gezond te leven vermindert u de beïnvloedbare risicofactoren, waardoor u het risico op een CVA aanzienlijk verlaagt. Daarbij ook het risico op nog een heleboel andere vervelende aandoeningen, maar dat even terzijde.

In de volgende blog zal ik doorgaan op dit verhaal. Wat voor gevolgen kan een CVA hebben? Hoe ziet de revalidatie eruit? Stay tuned...

Fysiotherapie nodig?

Bij ons kunt u prima terecht voor fysiotherapie bij CVA klachten. Fysiotherapie HIER! heeft een locatie in Tuk (Steenwijk) en Heerenveen. Onze deskundige therapeuten helpen u graag met het verminderen van uw klachten. Vul uw gegevens in op onderstaand formulier en u wordt binnen 24 uur teruggebeld voor een afspraak of informatie:

Alleen een vraag voor één van onze fysiotherapeuten? Ook dat is mogelijk, op werkdagen ontvang u binnen 24 uur een reactie. 

Stel HIER! uw vraag aan één van onze fysiotherapeuten

Meer lezen? 

Misschien zijn de volgende blogs ook interessant voor u: 

Fysiotherapie aan huis nodig?

Waarom bewegen bij diabetes zo belangrijk is

Etalagebenen, hoe nu verder?

6 redenen waarom sporten goed is voor 65+'ers

Waarom krachttraining niet alleen iets voor twintigers is

Klaar voor de start.. wandelen maar!

Geschreven door Marieke van Dijk, Fysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER! Heerenveen en Tuk (Steenwijk)