Een hernia.. wat nu?

20-06-2018

Een hernia in de lage rug of nek is heel vervelend. Het kan veel twijfels geven, wel of geen operatie, bedrust nemen of in beweging blijven? En als ik dan naar een fysiotherapeut ga, wat gaan zij dan met mij doen? Lees snel verder!

In de vorige blog over veranderingen binnen de fysiotherapie zijn we verder ingegaan op de verandering in de fysiotherapeutische behandeling van heup- en knie-artrose. Er heeft een verschuiving plaatsgevonden van een passieve naar een meer actieve aanpak. Deze blog leest u hier. In die blog werd tevens kort de behandeling bij een hernia (een uitstulping in een tussenwervelschijf met (uitstralende) pijnklachten als gevolg) toegelicht, zoals die er jaren geleden uit zag. 

Bedrust of oefentherapie? 

Zoals u misschien al had geraden, is ook die behandeling door de jaren heen sterk veranderd. Met nog relatief weinig kennis op het gebied van het functioneren van het lichaam in relatie tot het ontwikkelen en hebben van een hernia, was het beleid bij een hernia gericht op complete rust. Door een x aantal weken in bed te gaan liggen moest de hernia vanzelf weer verdwijnen. Was dit dan een slechte aanpak? Als we het puur over de hernia hebben, nee. Tijdens een aantal weken bedrust kan de uitstulping en daarmee de druk op de zenuw in de rug inderdaad verminderen, maar laten we niet vergeten dat de patiënt dan nog lang niet klaar is om bijvoorbeeld weer aan het werk te gaan. U kunt zich misschien wel voorstellen dat er in een paar weken van volledige rust flink wordt ingeleverd op spierkracht en mobiliteit. Om alle spieren en gewrichten weer soepel en sterk te krijgen, moest er dus ná die weken bedrust ook nog wekenlang gerevalideerd worden met oefentherapie.

Fysiotherapie of direct een operatie bij een hernia? 

Langzaam maar zeker zijn onze (para)medici ook in gaan zien dat dit eigenlijk een heel omslachtige manier van behandelen is. Zouden we niet meteen vanaf het begin met oefentherapie kunnen starten om de belastbaarheid van de rug langzaam op te bouwen en ook de rest van het lichaam sterk en soepel te houden? Gesteund door vele wetenschappelijke onderzoeken kunnen we daar nu 'ja' op zeggen. Oefentherapie kan al na een paar weken voor minder pijn, vergrote beweeglijkheid en beter functioneren in het dagelijks leven zorgen. Wanneer de mate van pijn dit toelaat, is het dan ook altijd aan te raden om een hernia eerst conservatief, dus zonder operatie, te behandelen. Met fysiotherapie kan in veel gevallen uiteindelijk hetzelfde resultaat worden behaald als met een operatie, terwijl u met een operatie kans hebt op complicaties en bovendien is het een stuk duurder. Wanneer hier niet het gewenste effect mee wordt bereikt, kan er uiteraard altijd nog gekozen worden voor een operatieve vervolgstap. 

Wat doet de fysiotherapeut wanneer je een hernia hebt in je nek of rug? 

De oefentherapie bij een hernia wordt altijd per individu aangepast op wat diegene aan kan. In zijn algemeenheid zijn de oefeningen gericht op het vergroten van de beweeglijkheid, het bewust maken van een juiste lichaamshouding en het vergroten van de stabiliteit en de kracht in de rug, maar ook in de spieren die nauw samenwerken met de rugspieren zoals de buikspieren, de bilspieren en de bovenbeenspieren in het geval van een hernia in de onderrug. In geval van een hernia in de nek worden dezelfde principes toegepast, maar zullen de oefeningen zich logischerwijs meer toespitsen op de bovenste lichaamshelft dan op de onderste. Het verschil tussen een operatie en een behandeling met fysiotherapie zit hem dus vooral in de benadering. Operatief wordt de daadwerkelijke uitstulping aangepakt, terwijl u met fysiotherapie de randvoorwaarden voor een 'gezonde wervelkolom' optimaliseert om er zo voor te zorgen dat de hernia zelf geen klachten meer geeft. Wanneer een hernia is vastgesteld, hoeft u dus zeker niet meteen aan een operatie te denken! 

Direct een afspraak maken? 

Heb je klachten en wil je graag geholpen worden door één van onze fysiotherapeuten? Of twijfel je waar je klachten vandaan komen en wil je graag de mening van een fysiotherapeut? Dat kan, vul onderstaand formulier in en we bellen je vandaag nog voor een afspraak binnen twee werkdagen!

Fysiotherapie HIER! heeft een locatie in Heerenveen en in Tuk (Steenwijk) en we hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Niet direct een afspraak, maar wel een vraag aan onze fysiotherapeut? 

Niet direct fysiotherapie nodig, maar wel een vraag aan een fysiotherapeut? Vul dan onderstaand formulier invullen met je vraag, deze zal op werkdagen binnen 24 uur door een fysiotherapeut van Fysiotherapie HIER! beantwoord worden. 

Klik HIER! om uw vraag aan onze fysiotherapeut te stellen!

 

Geschreven door Marieke van Dijk, Fysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER! Heerenveen en Tuk (Steenwijk)