Even patiënt in plaats van fysiotherapeut...

05-11-2018

Ook wij als fysiotherapeut maken het wel eens mee. Er ontstaat een klacht. Als deze langer blijft duren beginnen we toch te twijfelen aan wat het is. En die onzekerheid wil zelfs de klachten nog wel eens verergeren. Lees hier het verhaal van Marieke.

Mijn ervaring met pijnklachten op de borst en hoe ik er weer van af kwam

Vandaag wil ik het hebben over iets waar ik zelf ook een tijdje last van heb gehad. We gaan het namelijk hebben over pijn op de borst. Echter wel de variant hiervan waarbij er geen sprake is van betrokkenheid van het hart of de longen. Als u naast deze pijn ook andere klachten zoals benauwdheid/kortademigheid, misselijkheid, duizeligheid en/of onverklaard zweten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts of in geval van hele heftige klachten 112 te bellen. Zo kan er meteen adequaat ingegrepen worden indien nodig. Als dit allemaal niet het geval is en/of uw huisarts u er van heeft verzekerd dat het hart in orde is, kan er verder gekeken worden. Er is immers wel pijn op de borst aanwezig. Die moet toch ergens vandaan komen!

Het hart is in orde, maar toch pijn op de borst

Bij mij begonnen de klachten geleidelijk. Ik kreeg wat pijn op mijn borst, maar omdat ik de pijn wisselend links en rechts voelde ging ik er niet vanuit dat er iets met mijn hart aan de hand was. Wel had ik een erg onrustig gevoel op de borst, welke mij vooral 's nachts in bed uit mijn slaap hield. Ook werd ik soms misselijk tijdens het sporten. Omdat de klachten maar niet verdwenen en het onrustige gevoel steeds sterker aanwezig was, ging ik me langzamerhand toch een beetje zorgen maken. Misschien herkent u dat wel. Zeker wanneer het klachten in dit gebied betreft (waarbij je toch meteen aan je hart gaat denken), is het een enorme geruststelling om van een arts te horen dat er met je hart niets mis is. In mijn geval zorgde dit zelfs meteen al voor een vermindering van klachten. Ik denk dat ik in eerste instantie alleen maar meer klachten kreeg doordat ik me enorm ging focussen op een rustige ademhaling. Dit werkte averechts. Ik was er te veel mee bezig, waardoor het onrustige gevoel versterkt werd.

Er viel letterlijk een last van mijn schouders toen ik bij de huisarts weg fietste. Zijn conclusie was dat de pezen van de borstspier die aanhechten op mijn borstbeen en het borstbeenvlies geïrriteerd waren. Dat mijn huisarts mij, een fysiotherapeut, nota bene moest gaan vertellen dat het de borstspieren waren! Hoewel... Technisch gezien was ik in die tijd nog fysiotherapeut in opleiding. Maakt dat het iets minder schandelijk? Mijn punt is dat ik de controle kwijt raakte over mijn klacht, waardoor ik zelf niet meer helder kon beoordelen wat er aan de hand was en ik toch aan het ergste ging denken.

Overbelasting van de borstspieren

De borstspieren dus. Hun aanhechtingen waren geïrriteerd. Dit komt bijna altijd door een vorm van overbelasting. In mijn geval was mijn afstudeerstage de boosdoener. Zoals dat hoort op een afstudeerstage, moest ik veel meer zelf doen dan in eerdere stages, waardoor ik ineens veel meer met mijn handen aan het werk was. Als fysiotherapeut sta je vaak licht voorover gebogen bij de behandelbank en ben je met je handen bezig. De borstspier is een van de spieren die hierbij veel werk moet verrichten. Ook in andere beroepen kan deze houding veelvoorkomend zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een kapper. U kunt zich misschien wel voorstellen dat een plotselinge verhoging van de belasting van zo'n spier kan leiden tot een overbelasting.

Maar waar komt dat onrustige gevoel bij de ademhaling dan vandaan? Dat is eigenlijk heel simpel. Zowel de kleine als de grote borstspier zijn namelijk hulpademhalingsspieren. Dat betekent dat ze onderdeel zijn van de spieren die aanspannen om inademen mogelijk te maken. Als zo'n borstspier geïrriteerd is, kan het inademen dus wat bemoeilijkt worden. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het het beste is om hier niet te veel bij stil te staan, want focus hier op maakt de ademhaling alleen maar geforceerder.

Wat ik heb gedaan om de pijn op de borst te verminderen

Wat u dan wel moet doen als u gelijksoortige klachten ervaart? Probeer in eerste instantie de belasting een beetje terug te schroeven. Dit hoeft niet te betekenen dat de belastende beweging helemaal vermeden moet worden. Het kan ook al helpen om eens met een kritische blik naar uw houding te kijken. Hebt u bijvoorbeeld al snel de neiging om de schouders naar voren te laten hangen? Dit is de positie waarin de borstspieren verkorten. Als u hier een gewoonte van hebt gemaakt, kunnen de borstspieren op de lange termijn verkort blijven waardoor opstrekken niet goed meer mogelijk is.  Hierdoor kunnen op een gegeven moment ook nek-, schouder- en bovenrugklachten ontstaan.

Ik heb zelf gebruik gemaakt van een rekoefening om de borstspier goed op lengte te laten komen en zo tot ontspanning te brengen. Hoe deze rekoefening in zijn werk gaat, kunt u op de onderstaande afbeelding zien. Door de hand tegen de deurpost te plaatsen, naar voren te stappen en eventueel nog wat van de arm weg te draaien met het gehele lichaam, rekt u de borstspieren. Houd deze positie minimaal 30 seconden vast.

Daarnaast kan het nodig zijn om wat ruimte in de bovenrug te creëren. Dit kunt u doen door een rolletje te maken van een handdoek en hier met uw bovenrug op te gaan liggen. De armen kunt u boven uw hoofd uitstrekken zodat de bovenrug nog verder in zijn strekking komt. U kunt deze positie gerust een paar minuten vast blijven houden. Ik vond deze oefening zelf een fijne tegenhanger van het vele voorovergebogen staan gedurende de week. Ik ben op deze manier vrij snel van mijn klachten af gekomen, dus ik hoop hetzelfde voor u als u hetzelfde doormaakt!

Oefening om de rug wat op te strekken

Herkent u deze klachten en wilt u graag begeleiding van 1 van onze fysiotherapeuten in Tuk (Steenwijk) of Heerenveen? U kunt bij ons binnen 2 werkdagen terecht en wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Maak direct een afspraak om fit te worden of blijven! Wanneer u onderstaand formulier invult, wordt u dezelfde werkdag nog terug gebeld. 

Heeft u alleen een vraag aan onze fysiotherapeut?

Vul deze dan HIER! in en u ontvangt binnen 24 uur een reactie. 

Geschreven door Marieke van Dijk, Fysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER! Heerenveen en Tuk (Steenwijk)