Fysiotherapie aan huis nodig?

26-06-2018

Bent u zelf op dit moment niet mobiel genoeg om in de praktijk te komen voor fysiotherapie? Wist u dat fysiotherapie aan huis ook een mogelijkheid is? Bijvoorbeeld na een operatie of wanneer u slecht ter been bent. Benieuwd wat we voor u kunnen doen?

Fysiotherapie aan huis

''Oh, doen jullie ook fysiotherapie aan huis?'' Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt wanneer ik met mijn jas aan de praktijk binnen kom lopen omdat ik net iemand aan huis heb behandeld. De behandeling aan huis is blijkbaar nog niet zo'n bekend onderdeel van de fysiotherapie als bijvoorbeeld massage. Ik merk dan ook dat veel mensen hier geen beeld bij hebben. Ik denk dat dit komt doordat het niet past binnen het klassieke beeld van de fysiotherapie: behandeling door de fysiotherapeut in de praktijk op de behandelbank. Dit is een beeld dat deels klopt, maar niet de gehele werkelijkheid laat zien. De fysiotherapie is namelijk zoveel breder dan dat. Om nog maar te zwijgen over alle specialisaties en nieuwe behandeltechnieken, hou ik het voor nu even bij mijn eigen invulling van het werken als fysiotherapeut. Ik behandel patiënten op de behandelbank, geef trainingen in de oefenzaal, geef individuele oefentherapie, hou patiëntendossiers bij, doe af en toe een poging tot het schrijven van een fysiotherapie-gerelateerde blog én ik behandel dus patiënten aan huis. 

Wanneer komen we bij u thuis voor fysiotherapie?

Maar wanneer komt u nou in aanmerking voor een behandeling aan huis? In principe is dat een mogelijkheid in alle gevallen waarin u zelf fysiek niet in staat bent om naar de praktijk toe te komen. Dit kan het geval zijn wanneer u net bent geopereerd aan bijvoorbeeld een botbreuk of wanneer u een nieuwe heup of knie hebt gekregen. De revalidatie na de operatie moet dan zo snel mogelijk in gang worden gezet. Fysiotherapie aan huis is dan de perfecte oplossing! Ook kan de fysiotherapeut bij u aan huis komen wanneer u slecht ter been bent of wanneer er sprake is van een vergroot valrisico waardoor het niet meer veilig is om naar de praktijk te lopen/fietsen/... In principe kunnen de meeste behandelmethoden zowel in de praktijk als aan huis toegepast worden. Soms moet er wat geïmproviseerd worden, omdat u thuis waarschijnlijk geen behandelbank en fitness-apparatuur hebt staan. U kunt dan op bed of op de bank behandeld worden, wat voor het effect van de behandeling geen verschil maakt. Wat betreft oefentherapie is er ook zonder apparatuur of attributen heel veel mogelijk. Er zijn talloze oefeningen te bedenken waarbij u uw eigen lichaamsgewicht inzet. De trap kan worden gebruikt voor een opstap-oefening en een flesje water kan ter plekke dienst doen als een klein gewichtje. Zo ''simpel'' kan het zijn. 

Fysiotherapie HIER! aan huis Tuk, Steenwijk en Heerenveen

Op weg naar de praktijk?

Soms kan het wenselijk zijn om toe te werken naar behandeling in de praktijk. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe knie hebt gekregen zijn er, later in het revalidatie-traject, in de praktijk meer mogelijkheden voor kracht- en stabiliteitstraining dan bij u thuis. Daarnaast is het ook goed om buitenshuis (lees: onderweg naar de praktijk) te oefenen met het lopen en later eventueel ook met het fietsen wanneer dit weer mag en mogelijk is. Dit bevordert uw zelfstandigheid. In andere gevallen kan het ook zo zijn dat de behandeling aan huis zal blijven plaatsvinden. Dit zal het geval zijn wanneer er sprake is van chronische klachten waarbij de verwachting is dat er relatief weinig verbetering meer op zal treden. Dit kan een dementerend persoon betreffen waarbij het beleid er op gericht is om achteruitgang in kracht, coördinatie en evenwicht zoveel mogelijk tegen te houden. Dit is echter slechts een voorbeeld, er zijn veel situaties voor te stellen waarin behandeling aan huis voor een langere periode het beste aansluit op de hulpvraag van de patiënt en/of zijn of haar naasten. In overleg met uw fysiotherapeut is er veel mogelijk!

Een afspraak maken voor fysiotherapie aan huis? 

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie HIER! werken vanuit de praktijk in Tuk (Steenwijk) en Heerenveen. Een afspraak voor fysiotherapie aan huis kan in deze regio. Ook omliggende dorpen komen wij aan huis, dus woont u in Steenwijkerwold, Eesveen, Rottum, Nijehaske, Oranjewoud of een ander dorp in onze regio? Neem dan gerust contact op, dan bespreken wij samen met u wat de mogelijkheden zijn voor fysiotherapie aan huis! U kunt telefonisch contact met ons opnemen op 0521-523157 of 0513-625694. U kunt ook onderstaand formulier invullen met een vraag, deze zal door een fysiotherapeut beantwoord worden.  

Klik HIER! om uw vraag aan onze fysiotherapeut te stellen!

 Liever telefonisch contact? Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug! 

 Wilt u ook meer bekendheid geven aan Fysiotherapie aan huis? Deel dit dan gerust via Social Media, alvast bedankt!

Geschreven door Marieke van Dijk, Fysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER! Heerenveen en Tuk (Steenwijk)