Fysiotherapie bij acuut enkelletsel?

03-07-2018

Bijna iedereen heeft het wel eens in min of meerdere mate meegemaakt. Je gaat door je enkel... Wat gebeurt er nu eigenlijk bij acuut enkelletsel? Moet je gelijk naar een huisarts of fysiotherapeut? En hoe lang duurt het voordat je weer kunt sporten?

Wat gebeurt er nu eigenlijk als je door je enkel gaat?

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: door je enkel gaan tijdens het sporten, rennen, lopen of tijdens een andere activiteit. De voetzool draait op dat moment te ver naar buiten of naar binnen, waardoor je je enkel verzwikt. Afhankelijk van de ernst van de verzwikking kan er een bloeduitstorting ontstaan en kan de enkel dik worden. Vaak is het pijnlijk om op de voet te staan en te lopen. Op het moment van verzwikken kan het zijn dat je voelt dat er iets scheurt of knapt, maar dit hoeft niet zo te zijn. De enkel wordt dik, blauw en pijnlijk, omdat er kleine scheurtjes in de enkelbanden zijn ontstaan. Het verschilt per verzwikking hoe groot deze scheurtjes zijn en of de enkelband nog wel intact is, of dat deze helemaal is afgescheurd. De enkelbanden zorgen er samen met de spieren en pezen voor dat je enkel stabiel blijft. Wanneer deze beschadigd zijn, kan de enkel daarom instabiel aanvoelen. 

Inversietrauma

Verzwikkingen waarbij de voetzool naar binnen draait komen het vaakst voor, dit noemen we inversietrauma. De enkelbanden aan de buitenzijde van de enkel raken daarbij beschadigd. Op de afbeelding hierboven kun je zien om welke enkelbanden het dan gaat. Door middel van fysiotherapeutisch onderzoek kan worden vastgesteld welk bandje precies is aangedaan. Behandeling van uw enkelletsel wordt aangepast op de ernst van de blessure. In eerste instantie is het in alle gevallen het belangrijkst om de zwelling en de pijn te verminderen. Het is belangrijk om de enkel zo snel mogelijk na de verzwikking te koelen onder stromend water of met ijs dat in een doek is gewikkeld. Zo kun je de zwelling minimaliseren en de pijn wat laten afnemen. Daarnaast kun je de voet omhoog leggen en af en toe rustig wat rondjes draaien met de voet om de doorbloeding te stimuleren en stijfheid te voorkomen.

Onderzoek enkelklachten Fysiotherapie HIER! Heerenveen  Onderzoek enkelklachten Fysiotherapie HIER! Tuk (Steenwijk)

Naar de huisarts of fysiotherapeut?

In geval van een lichte verzwikking kan het zijn dat je na het koelen al minder pijn hebt en dat je weer beter op uw voet kunt steunen. In dat geval is het vaak onnodig om direct een bezoek te brengen aan je huisarts of een fysiotherapeut. De schade is dan minimaal en de kans is groot dat je er geen klachten aan overhoudt. Wel is het belangrijk om de eerste dagen relatieve rust te houden en met een zo normaal mogelijk looppatroon te blijven lopen. De enkel mag weer normaal belast worden wanneer je na een paar dagen zonder klachten kunt staan en lopen. Wanneer dit niet het geval is en er dus veel pijn aanwezig blijft en je niet op de voet kunt steunen, is het wel verstandig om er iemand naar te laten kijken. Neem op tijd contact op met je huisarts (deze zal waarschijnlijk doorsturen naar een fysiotherapeut) of fysiotherapeut (dit is ook mogelijk zonder verwijzing van de huisarts) als de pijn sterk aanwezig blijft, de enkel erg stijf en instabiel is en/of als het voelt alsof het gewricht blokkeert! De enkel kan dan tijdelijk worden ondersteund door bijvoorbeeld een kous of tape of bij ergere blessures door een brace of spalk. Bij een ernstige verstuiking kan er gekozen worden voor een kortdurend gipsverband, maar dit is meestal niet nodig. Verder zal de behandeling van de fysiotherapeut bestaan uit oefentherapie om de stabiliteit van de enkel te trainen en de spieren rond de enkel sterker te maken. Dit wordt uiteraard rustig opgebouwd aan de hand van de belastbaarheid van uw enkel. Het is belangrijk om de stabiliteit van de enkel te optimaliseren zodat een verzwikking in de toekomst niet meer zal voorkomen én zodat de belasting gelijk verdeeld wordt over enerzijds de enkelbanden en anderzijds de spieren en pezen. Zo kunnen alle structuren rondom de enkel efficiënt samenwerken om overbelasting te voorkomen. Eventueel zal je fysiotherapeut gebruik maken van mobiliserende technieken indien er sprake is van een verminderde beweeglijkheid in het enkelgewricht. In het algemeen leidt een 'normaal' herstelproces binnen 6 tot 8 weken tot herstel van de functie van de enkel en genezing zonder restklachten. Wanneer je intensief een sport beoefent kan het nog iets langer duren (tot 12 weken) voordat je het sporten weer op hetzelfde niveau kunt doen.

In de volgende blog gaan we verder in op de risicofactoren die een rol kunnen spelen bij het verzwikken van de enkel en het ontstaan van een zogenaamde 'functionele instabiliteit' waarbij u op de lange termijn instabiliteitsklachten blijft ervaren. To be continued...

De volgende blog is inmiddels gepubliceerd, je leest hem HIER!

Een afspraak maken voor fysiotherapie in Heerenveen of Tuk (Steenwijk)? 

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie HIER! werken vanuit de praktijk in Tuk (Steenwijk) en Heerenveen. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen op 0521-523157 of 0513-625694. Je kunt ook onderstaand formulier invullen met een vraag, deze zal op werkdagen binnen 24 uur door een fysiotherapeut beantwoord worden.  

Klik HIER! om uw vraag aan onze fysiotherapeut te stellen!

Liever telefonisch contact? Wij bellen je dezelfde werkdag nog terug! 

Deel dit artikel gerust via Social Media, alvast bedankt!

Geschreven door Marieke van Dijk, Fysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER! Heerenveen en Tuk (Steenwijk)