Lage rugklachten… gewoon uw ‘’zwakke plek’’?

19-03-2018

Lage rugklachten… gewoon uw ‘’zwakke plek’’?

Zeurende pijn onder in de rug die maar niet lijkt te willen verdwijnen? U bent niet de enige. In 2015 gingen er in totaal namelijk ongeveer 1,6 miljoen mensen met nek- of rugklachten naar een fysiotherapeut of oefentherapeut. Dit komt overeen met ongeveer 40% van alle mensen die in dat jaar een fysio- of oefentherapeut bezochten. Je kunt dus wel stellen dat klachten aan de wervelkolom ontzettend vaak voorkomen, om nog maar te zwijgen over de mensen die niet naar een fysiotherapeut gaan maar wel met dergelijke klachten rondlopen. In deze blog gaan we wat dieper in op lage rugklachten. Want hoe kan het toch dat die onderrug bij veel mensen zo'n plaaggeest is?

Zoals u misschien al wel verwacht had, is deze vraag niet in één zin te beantwoorden. Alleen al omdat lage rugklachten bij iedere persoon weer anders tot uiting komen. Wel is het zo dat we met z’n allen enorm veel van onze rug vragen. Dit is vooral het geval bij mensen die een zittend beroep hebben, waarbij ze bijvoorbeeld veel achter de computer of in de auto zitten, en bij mensen die lang achter elkaar repeterende bewegingen maken. Hoewel er steeds meer aandacht is voor nieuwe ontwikkelingen zoals het ‘zit-sta-bureau’ en de ‘desk-bike’, komt het nog steeds vaak voor dat mensen urenlang naar hun scherm zitten te turen zonder ook maar één keer op te staan. Dit betekent dat de rug urenlang op precies dezelfde manier belast wordt. Stelt u zich nou eens voor dat u urenlang uw armen in de lucht gestoken zou houden. Die armen zouden dan flink gaan verzuren en zwaar aan gaan voelen, tot op het punt dat u de houding niet meer vast kunt houden. Dit punt zult u waarschijnlijk al eerder dan na een aantal uur bereiken, en het zal dus nooit voorkomen dat u de armen zo lang in dezelfde positie zal houden. Waarom doen we onze rug dit dan wel aan?

Een gevolg van regelmatig lang dezelfde, statische houding aanhouden kan zijn dat er een disbalans ontstaat tussen de kleine, dieper gelegen spieren en de grote, oppervlakkig gelegen spieren. Het komt vaak voor dat de kleine (stabiliserende) spiertjes minder actief worden, waarop de grotere spieren hun functie gaan overnemen. U moet het zo zien dat de grote spieren in dat geval ineens voor de coördinatie en de sturing van bewegingen moeten zorgen, terwijl ze eigenlijk vooral goed zijn in het zetten van kracht en het maken van grove bewegingen. Bewegingen zullen nu niet meer gecontroleerd worden uitgevoerd. Dit zorgt voor een aangepast beweegpatroon waarbij bepaalde punten overbelast zullen worden ten opzichte van andere punten. Dit wordt een ‘Motor Control Impairment’ (MCI) genoemd; er is sprake van een beperking in de controle van bewegingen.

Omdat MCI een oorzakelijke en in stand houdende factor van lage rugklachten is, komt het vaak voor dat de bijbehorende klachten niet adequaat en niet op de lange termijn gericht worden behandeld. Er wordt dan bijvoorbeeld gedaan aan symptoombestrijding zoals massage van de gespannen spieren, maar niet aan het aanpakken van het onderliggende probleem. Daarom hebben mensen met MCI vaak al meerdere keren te maken gekregen met terugkerende rugklachten. Behandeling helpt hen dan wel een tijdje verder, maar de klachten komen vaak vroeg of laat weer terug. Vaak vertellen ze dat ze meer klachten ervaren bij lang staan, zitten of liggen en bij het slenteren door de stad. Ook zijn snelle, plotselinge bewegingen vaak pijnlijk. De kleine, diep gelegen spieren kunnen dan namelijk niet snel genoeg reageren waardoor de beweging ongecoördineerd wordt uitgevoerd.  Gelukkig zijn dergelijke lage rugklachten goed te behandelen en die kleine spiertjes goed te (her)trainen, waardoor die onderrug zeker niet altijd uw ‘’zwakke plek’’ hoeft te blijven!

Snel een afspraak maken met één van onze fysiotherapeuten? Klik dan op deze link!

Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/cijfers-context/huidige-situatie#node-aantal-mensen-met-nek-en-rugklachten-bij-de-fysio-en-oefentherapeut