Medical tape bij hooikoorts?

11-04-2018
Hooikoorts en medical tape

Tapen bij hooikoorts klachten... placebo of niet?

Tapen helpt bij álle hooikoortsklachten: niesbuien, jeukend gehemelte, tranende/branderige ogen, benauwdheid, et cetera.”

Wij maken gebruik van de hooikoortstape-techniek, waardoor 80% van de mensen duidelijk minder klachten heeft.”

Door slechts één behandeling kunt u de rest van het hooikoortsseizoen klachtenvrij blijven; het effect van het tapen werkt dus lang door.”

Zomaar een paar voorbeelden van uitspraken die door verscheidene websites en tijdschriften de wereld in worden gegooid met als doel mensen met hooikoorts nieuwsgierig te maken naar deze relatief nieuwe vorm van behandelen waarbij gebruik wordt gemaakt van elastische tape. En vaak wordt dat doel ook bereikt. Er worden immers spectaculaire resultaten beloofd waar ieder met hooikoorts worstelend individu voor zou tekenen. Maar is dit terecht? Hebben we het hier inderdaad over een veelbelovende techniek of is dit weer zo'n nieuwe populaire behandelvorm die in opmars is, om vervolgens weer net zo snel uit de fysiotherapie te verdwijnen vanwege gebrek aan wetenschappelijke draagkracht?

Om hier antwoord op te kunnen geven, moeten we eerst duidelijk hebben wat het werkingsmechanisme van de tape is. En die vraag is lastiger dan u zou denken. Er bestaan namelijk verschillende theorieën die elk een andere verklaring geven voor de effectiviteit van de tape. De meest populaire theorie berust op het bestaan van verschillende segmenten binnen het menselijk lichaam. Simpel gezegd ontwikkelt de wervelkolom zich bij elk embryo in allerlei niveaus ofwel segmenten. In elk segment ontstaan zenuwbanen tussen de wervelkolom en verschillende weefsels zoals een bepaald stuk huid en een bepaald orgaan. Als het embryo vervolgens verder groeit, komen de weefsels verder uit elkaar te liggen maar desondanks blijven ze via de zenuwbanen verbonden met hetzelfde segment. De gedachte achter het tapen aan de hand van een bepaald segment, is dat het geven van een prikkel op een bepaald stuk huid indirect invloed heeft op het orgaan (of een ander soort weefsel zoals zenuwweefsel) dat met hetzelfde segment verbonden is. In het geval van hooikoorts zou dat betekenen dat de tape over dat huidgebied wordt aangelegd dat segmentaal overeenkomt met de longen, longblaasjes, longvliezen en (hulp)ademhalingsspieren. Zo zou je er indirect voor kunnen zorgen dat de borstkas wordt vergroot, waardoor minder klachten worden ervaren.

Andere bronnen leggen de werking van de elastische tape bij hooikoorts anders uit. Zo schrijft FysioTape het positieve effect toe aan een kalmerende werking van de tape op de allergische reactie en op het bindweefsel. De huidsensoren worden volgens hen geprikkeld, die op hun beurt het zenuwstelsel prikkelen met als resultaat een onderdrukking van de allergische reactie. Elders (Kinesiotapestore.nl) interpreteren ze de werking nog weer anders, namelijk door uit te gaan van het stimuleren van de bloedcirculatie welke daardoor ''meer ruimte krijgt om zijn werk te doen''. Wanneer u het internet afspeurt, zult u nog veel meer theorieën tegenkomen die misschien ieder wel een kern van waarheid zullen bevatten.

De segmentale theorie klinkt het meest waarschijnlijk en wordt ook het meest volledig onderbouwd, maar de wetenschappelijke basis blijft voorlopig nog uit. Tot de dag dat er één duidelijke verklaring naar buiten wordt gebracht (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van goede kwaliteit), kunnen we alleen afgaan op de toepassing in de praktijk. De toepassing van tape bij hooikoortsklachten berust vandaag de dag daarom nog vooral op positieve ervaringen van zowel fysiotherapeuten als patiënten. Wil ik dan zeggen dat die persoonlijke ervaringen niks waard zijn? Nee, zeker niet. Die ervaringen zijn er in steeds grotere getale en dat zegt ook wat. Moet er echter meer onderzoek gedaan worden naar de exacte werking van de medische tape? Absoluut. Het tapen bij hooikoortsklachten is in ieder geval het proberen waard!

In zowel onze praktijk in Heerenveen als bij onze praktijk in Tuk (Steenwijk) is het mogelijk om een afspraak te maken om Medical Tape toe te passen tegen hooikoortsklachten. Vaak zijn één of twee behandelingen voldoende om van uw klachten af te zijn. Indien u een aanvullende verzekering heeft worden deze kosten bijna altijd vergoed. Vraag onze therapeuten voor meer informatie of maak snel een afspraak via deze link

Medical tape bij hooikoorts werkt echt!

Heb je een vraag aan een fysiotherapeut?  

Niet direct fysiotherapie nodig, maar wel een vraag aan een fysiotherapeut? Vul dan onderstaand formulier invullen met je vraag, deze zal op werkdagen binnen 24 uur door een fysiotherapeut van Fysiotherapie HIER! beantwoord worden. 

Klik HIER! om uw vraag aan onze fysiotherapeut te stellen! 

Een afspraak maken voor fysiotherapie in Heerenveen of Tuk (Steenwijk)?

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie HIER! werken vanuit de praktijk in Tuk (Steenwijk) en Heerenveen. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen op 0521-523157 of 0513-625694. Liever door ons gebeld worden? Vul dan onderstaand formulier in. Op werkdagen word je dezelfde werkdag nog terug gebeld!

Geschreven door Marieke van Dijk, Fysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER! Heerenveen en Tuk (Steenwijk)