HardNEKkige klachten... (Nekklachten)

02-02-2018

HardNEKkige klachten…

Het lichaam lijkt een complex geheel (en dat is het ook!), maar toch zijn veel dingen op relatief simpele wijze te verklaren. Soms vraagt dat wel om de nodige anatomische kennis. Zo ook bij het ontstaan van pijn tussen de schouderbladen. Het lijkt logisch om er vanuit te gaan dat pijn tussen de schouderbladen ontstaat vanuit de schouder. Bij bewegingen van de schouder beweegt het schouderblad immers mee. Echter, wat veel mensen die dit soort klachten ervaren niet weten, is dat de spieren die de nek strekken hun oorsprong hebben in het gebied tussen de schouderbladen. Dit gebied noemen we de thoracale wervelkolom, oftewel de borstwervelkolom. Op de afbeelding hieronder kunt u zien dat de genoemde spieren inderdaad een flinke lengte hebben.

 Nekklachten Fysiotherapie HIER!

Is er nou een logische reden voor dat die nek extensoren zich uitstrekken tot ver onder de laatste wervel van de nek? Die is er zeker! Ons hoofd is simpelweg zo zwaar dat hij niet genoeg heeft aan een stel korte, smalle spiertjes om hem op de romp te houden. Dat ons hoofd tussen de 5 en 10 kilo weegt wist u misschien al, maar wist u ook dat het gewicht van het hoofd bij een kanteling naar beneden van slechts 15 graden al 12 kilo weegt? En dat dit gewicht alleen maar verder toeneemt naarmate u de nek verder buigt, tot het punt waarop het hoofd 60 graden is gekanteld? Op dat punt is het gewicht dat het hoofd op de rug uitoefent toegenomen tot maar liefst 30 kilo! 

HardNEKkige klachten

Met deze kennis hoeft er nog maar een kleine stap gezet te worden tot het begrijpen van de ontstaanswijze van pijnklachten in de nek en tussen de schouderbladen. In een tijd waarin we met z’n allen steeds meer gehecht raken aan onze mobiele telefoon en onze computer, brengen we dagelijks veel tijd door in een houding waarin onze nek- en rugspieren hard moeten werken om ons hoofd op ons lichaam te houden. Het is daarom ook geen verrassing dat veel mensen tenminste één keer in hun leven te maken krijgen met pijnklachten in dit gebied. 

Is het ontstaan van dergelijke klachten dan niet te voorkomen en moeten we het maar voor lief nemen? Absoluut niet. Op het moment dat de emmer is overgelopen, kan fysiotherapie ingezet worden om u weer een zetje de goede richting op te geven maar uiteindelijk maakt u zelf het verschil. U hebt zelf de touwtjes in handen als het gaat om het voorkomen of verminderen van klachten! Een favoriete quote van veel fysiotherapeuten: De beste houding is de volgende! Oftewel: het variëren in houdingen is essentieel. Een foute houding bestaat niet, maar te lang dezelfde houding aanhouden vraagt daarentegen wel veel van je spieren en pezen. Het kost tijd om oude gewoontes af te leren en nieuwe, ‘nek-vriendelijke’ gewoontes te creëren maar wat heb je te verliezen?

Kom je er nu zelf niet uit? Maak dan snel een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten door op deze link te klikken!

Bron: Hansraj, K. (2014). Assessment of Stresses in the Cervical Spine Caused by Posture and Position of the Head. Surgical Technology International.