Vergoeding COPD uit basisverzekering bij Fysiotherapie HIER!

24-09-2018

Vanaf 1 januari 2019 worden uw behandelingen bij Fysiotherapie HIER! bij COPD al vanaf de eerste behandeling vergoed. En dat is goed nieuws! Want trainen bij de ziekte COPD heeft veel bewezen voordelen.

Wist u dat... 

Bij Fysiotherapie HIER! COPD vanaf 1 januari 2019 al vanaf de eerste behandeling vergoed wordt?

 

U leest het goed! Waar mensen met de chronische longaandoening COPD tot nu toe de eerste 20 behandelingen uit hun eigen aanvullende verzekering (of uit eigen portemonnee) moesten halen, krijgen zij vanaf 1 januari van het aankomende jaar bij Fysiotherapie HIER! hun behandelingen fysiotherapie al vanaf de eerste behandeling vergoed! Dat betekent dat fysiotherapie bij COPD nu ook direct toegankelijk is voor mensen zonder aanvullende verzekering die het zich financieel niet kunnen veroorloven om de behandelingen zelf te betalen.

Eigen risico

Het is goed om te weten dat het bedrag nog wel van uw eigen risico wordt afgetrokken. De meeste mensen met COPD verbruiken hun eigen risico ieder jaar echter toch wel, door de medicatie die zij moeten slikken en door eventuele controles bij een specialist in het ziekenhuis. U krijgt uw behandelingen voor onbeperkte tijd vergoed, omdat COPD een chronische ziekte is. U kunt er niet meer helemaal van genezen en daarom is het belangrijk om uw lichaam in een, naar omstandigheden, zo goed mogelijke conditie te krijgen en te houden door middel van oefentherapie. 

Fysiotherapie, een doeltreffende behandeling bij COPD!

Het feit dat de behandelingen bij COPD bij Fysiotherapie HIER! nu al meteen vanaf het begin vergoed wordt, laat zien dat fysiotherapeutische behandeling vandaag de dag algemeen geaccepteerd wordt als doeltreffende behandeling van COPD. Er zijn inmiddels al zoveel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van fysiotherapie bij COPD-patiënten dat de doeltreffendheid niet meer kan worden ontkend.

Maar welke oefeningen zijn dan het meest geschikt?

De behandeling bestaat zoals gezegd uit oefentherapie. Als er consistent voor langere tijd wordt gesport verbetert de conditie, treedt er minder snel vermoeidheid op en is de kans op een plotselinge verergering van klachten (een ''longaanval'' oftewel exacerbatie) duidelijk kleiner. Bovendien geeft het sporten een gevoel van controle. U zult namelijk merken dat u zelf invloed kunt uitoefenen op uw klachten. 

Zoals u misschien wel had verwacht, bestaat de oefentherapie voor een deel uit cardio- of duurtraining. Dit betekent dat er door bijvoorbeeld te fietsen of op de loopband te lopen gewerkt wordt aan het uithoudingsvermogen. U traint het vermogen van het hart en de longen om een bepaalde inspanning vol te houden. Dit zorgt ervoor dat u activiteiten in het dagelijks leven ook beter en langer vol kunt houden. Naast duurtraining vormt ook krachttraining een deel van de oefentherapie bij COPD. Met krachttraining versterkt u uiteraard uw spieren, maar daarnaast heeft het ook een heel gunstig effect op de afstand die u kunt lopen, uw vermogen om inspanning te leveren en vol te houden en daarmee op uw kwaliteit van leven. 

Training bij COPD, Fysiotherapie HIER!

Kan mijn longfunctie dan echt nog verbeteren? 

Het is een misvatting dat het effect van oefentherapie voortkomt uit een verbetering van de longfunctie. COPD is en blijft een chronische ziekte en is daarnaast onomkeerbaar. De schade die de longen hebben opgelopen, kan dus niet meer worden hersteld.
Oefentherapie kan echter wel de conditie van het hart en de spieren verbeteren! COPD gaat in veel gevallen namelijk gepaard met afname van spierkracht en -omvang. Daar komt nog bij dat één van de grootste veroorzakers van COPD ervoor zorgt dat eiwitten minder goed worden opgenomen. Eiwitten zijn nodig voor spieropbouw.
Over welke veroorzaker denkt u dat ik het heb? Juist. Roken. Bij veel mensen met COPD is in vergelijking met inactieve mensen van dezelfde leeftijd een sterk verminderde spierkracht meetbaar. Het is dus enorm belangrijk dit te trainen! De spieren zijn immers niet ''ziek'' en zijn dus heel goed te trainen. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding in het lichaam, naast versterking van de spieren. U kunt het zo zien dat de zuurstof daardoor op een effectievere manier door het lichaam kan worden rondgepompt waardoor uw uithoudingsvermogen verbetert. De longen kunnen dus niet per se meer zuurstof opnemen, maar de zuurstof wordt simpelweg effectiever gebruikt! 

Meer lezen?

Lees dan ook onze vorige blog: Ik heb COPD, en nu? 

Bent u ook klaar om op weg te gaan naar een betere kwaliteit van leven?

Klinkt dit u nou goed in de oren? U kunt altijd een afspraak maken bij één van onze fysiotherapeuten om samen tot een passende manier van trainen te komen. Bel 0521-523157 om direct een afspraak in te plannen op onze locatie in Tuk (Steenwijk) of in Heerenveen. Heeft u liever dat wij u bellen? Vul dan onderstaand formulier in, u wordt op werkdagen dezelfde dag nog terug gebeld.  

Heeft u een vraag aan onze fysiotherapeut?  

Geheel vrijblijvend kun u een vraag stellen aan onze fysiotherapeut. Op werkdagen wordt uw vraag binnen 24 uur beantwoord. 

Klik HIER! om uw vraag te stellen

Geschreven door Marieke van Dijk, Fysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER! Heerenveen en Tuk (Steenwijk)