Site Loader

ARTIKEL, DIABETES:

Waarom bewegen bij diabetes zo belangrijk is.

Diabetes, ook wel suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam het bloedsuikergehalte niet onder controle kan houden. Dit heeft te maken met het hormoon insuline. Dit hormoon reguleert de bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes hebben te weinig insuline in hun lichaam. Het kan zijn dat er te weinig wordt aangemaakt en dat het lichaam niet meer goed reageert op de insuline, maar het kan ook zijn dat er überhaupt geen insuline meer wordt aangemaakt. In deze blog meer uitleg over diabetes en waarom bewegen zo belangrijk is. 

 

Diabetes Type 1 en Type 2

Zoals u misschien wel weet, bestaan er twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Negen van de tien mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Deze mensen beschikken over te weinig insuline in hun lichaam, terwijl hun lichaam ook niet meer goed reageert op insuline. U hebt een verhoogde kans op diabetes type 2 wanneer u te zwaar bent, te weinig beweegt of wanneer het bij u in de familie voorkomt.

Toch kan niet iedereen voorkomen dat hij of zij diabetes type 2 krijgt. Ook wanneer u heel gezond leeft, kunt u de ziekte krijgen. De kans is dan echter wel een stuk kleiner.

Als u diabetes type 1 hebt, valt uw eigen afweersysteem de cellen die insuline aanmaken als het ware aan. Het eigen afweersysteem is in de war en maakt een vergissing: hij ziet die (goede) cellen aan voor vijandige cellen, welke natuurlijk uit de weg geruimd moeten worden. Op deze manier wordt er dus helemaal geen insuline meer aangemaakt, omdat er geen cellen zijn die dit kunnen doen. Dit betekent dat mensen met diabetes type 1 altijd insuline moeten spuiten óf een insulinepompje moeten dragen. Zij moeten hun bloedsuikerspiegel altijd in de gaten houden om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld buiten bewustzijn raken door een te lage bloedsuikerspiegel. 

De behandeling van diabetes

De behandeling bij diabetes verschilt per persoon en is uiteraard ook afhankelijk van het type diabetes dat u hebt. Er zijn echter wel een aantal onderdelen die altijd belangrijk zijn. We hebben het over:

  • Gezond eten en drinken (check de website van het Diabetes Fonds voor goede tips);
  • Voldoende beweging;
  • Niet roken;
  • Medicatie;
  • Insuline.

De medicatie bestaat uit medicijnen die het bloedsuikergehalte verlagen, maar vaak ook cholesterol- en bloeddrukverlagers ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Als de bloedsuikerspiegel met behulp van tabletten niet meer laag genoeg blijft, moet er insuline worden toegediend via injecties of een pompje. 

Wat is nou eigenlijk voldoende beweging?

Dan de factor ”voldoende beweging”. Wat is nou eigenlijk voldoende? U beweegt genoeg wanneer u dagelijks minimaal een halfuur flink beweegt. Flink bewegen betekent dat de inspanning ervoor moet zorgen dat u sneller gaat ademen en eventueel ook wat gaat zweten.

Dit kan bijvoorbeeld wandelen of fietsen zijn. Het hoeft overigens niet in één keer een halfuur achter elkaar te zijn. U kunt het ook verdelen in bijvoorbeeld twee keer een kwartier bewegen. Als u af wil vallen, is het aan te raden om dagelijks een uur, dus het dubbele, op deze manier te bewegen. 

De voordelen van voldoende beweging:

  • Suiker (glucose) wordt gemakkelijker uit het bloed gehaald, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt;
  • U verbrandt meer vetten;
  • Spieren worden sterker en botten worden steviger;
  • U voelt u fitter en minder moe;
  • Bewegen helpt tegen stress;
  • Het verlaagt de bloeddruk en is goed voor het hart en de bloedvaten.

Begin vandaag nog!

Op deze manier kan voldoende beweging bij diabetes de kans op lichamelijke ongemakken of beperkingen verkleinen! Begin vandaag (nee, niet morgen!) al met bewegen, pak eens de fiets in plaats van de auto om naar de supermarkt te gaan. Die boodschappen moeten hoe dan ook gehaald worden en wanneer u dit op de fiets doet, krijgt u meteen al flink wat beweging. Twee vliegen in één klap! Tenzij u tegenover de supermarkt woont, maakt u hiermee al een heel goed begin om aan uw dagelijkse minuten beweging te komen.

Denk dus vooral niet te moeilijk, het is helemaal niet nodig om een sportschool-abonnement te nemen (dit mag uiteraard wel!) om dagelijks voldoende beweging te krijgen. Zo is het voor de meeste mensen hartstikke haalbaar om voldoende te bewegen.

Fysiotherapie

Vind u het fijn om meer begeleiding te hebben, dan kan een fysiotherapeut u goed helpen!

Bij ons kunt u prima terecht voor fysiotherapie bij Diabetesklachten. Fysiotherapie HIER! heeft een locatie in Tuk (Steenwijk) en Heerenveen. Onze deskundige therapeuten helpen u graag met het verminderen van uw klachten.

Dit artikel is geschreven door:
 Fysiotherapie HIER!

Delen: