Wat kan ik doen bij nekklachten?

20-11-2018

Er zijn veel verschillende soorten nekklachten. En bijna iedereen heeft ook wel eens pijn in de nek ervaren. Maar wanneer moet u nu naar een huisarts of fysiotherapeut en wat kunt u er eerst zelf aan doen?

Pijn in de nek als u lang heeft gezeten? Een stijve nek als u 's ochtends uit bed stapt? Of kunt u uw hoofd niet meer volledig naar rechts draaien? Zomaar een aantal voorbeelden van veelvoorkomende (symptomen van) nekklachten. Nek-gerelateerde klachten komen voor in allerlei soorten en maten.

Pijn in de nek klachten


We beginnen met het onderscheid tussen enerzijds specifieke nekklachten en anderzijds aspecifieke nekklachten. 

Specifieke nekklachten 

Specifieke nekklachten zijn klachten die een medisch aantoonbare oorzaak hebben, zoals een nekhernia, artrose of een wervelfractuur. 

A-specifieke nekklachten

De meeste nekklachten vallen echter in de categorie 'aspecifiek'. Bij dit type klachten is er wel sprake van pijn, maar is er geen afwijking te zien op bijvoorbeeld een MRI-scan. Vaak is er sprake van een verhoogde spierspanning en/of verminderde mobiliteit van de gewrichtjes van de nekwervelkolom. 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Als u bij de fysiotherapeut komt met nekklachten, wordt er goed geluisterd naar uw verhaal omdat hier vaak al veel uit af te leiden is met betrekking tot de oorzaak van uw klachten. De mogelijke ontstaanswijze, de symptomen en de duur van de klachten in combinatie met het lichamelijk onderzoek moet uitwijzen of er een indicatie is voor de aanwezigheid van een specifieke oorzaak van de klachten.

Fysiotherapie bij nekklachten


Wanneer moet ik met nekklachten naar de huisarts?

Als er aanwijzingen zijn dat er mogelijk sprake is van bijvoorbeeld een nekhernia, wordt u in de meeste gevallen doorgestuurd naar de huisarts voor aanvullend onderzoek. Dit kan het geval zijn als er sprake is van krachtsverlies, hevige uitstralende pijn in één arm of beide armen en/of tintelingen of een doof gevoel.

Nekklachten door een whiplash 

Als er echter niks afwijkends naar voren komt uit uw verhaal en het onderzoek van de nek, spreken we vanaf dat punt dus van aspecifieke nekklachten. Een uitzondering is de zogenaamde whiplash. Er is sprake van een whiplash als het gaat om nekklachten die na een ongeluk zijn ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk waarbij de auto van achter wordt aangereden. Bij het ongeluk kan er daadwerkelijk nekletsel ontstaan zijn, maar er kunnen ook klachten blijven bestaan zonder aantoonbaar letsel. Nekklachten bij een whiplash kunnen dus zowel specifiek als aspecifiek zijn. De oorzaak van de klachten is hierbij logischerwijs wel duidelijk, wat bij veel aspecifieke nekklachten vaak niet meteen duidelijk is.

 Nekklachten door een whiplash

 

Symptomen van aspecifieke nekklachten 

Aspecifieke nekklachten zonder trauma komen in de praktijk het meest voor. Daarom richten we ons in het vervolg van deze blog hier op. 

Er zijn een aantal symptomen die veelvoorkomend zijn als het gaat om nekklachten, namelijk:

* Pijn in de nek en/of de schouder(s);

* Stijfheid in de nek;

* Een verminderde beweeglijkheid van de nekhernia; 

* Hoofdpijn vanuit de spieren in de nek;

* Uitstralende pijn naar hoofd, bovenrug, schouders en armen.

Hoe ontstaan die vervelende nekklachten?

Ondanks dat u de vraag hoe u er weer van af komt waarschijnlijk interessanter vindt, zal ik toch een aantal factoren belichten die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van nekklachten. In de meeste gevallen is er sprake van overbelasting van de spieren. Overbelasting ontstaat echter niet alleen wanneer u het druk hebt en van hot naar her vliegt, maar ook wanneer u op uw werk lang in dezelfde houding zit of wanneer u langdurig veel stress ervaart. De klachten worden geleidelijk aan erger wanneer de spieren gedurende langere tijd op wat voor manier dan ook zwaar belast worden. Dit kan dus gaan om het langdurig aanhouden van dezelfde houding, het ervaren van stress of het veelvuldig maken van provocerende bewegingen.
 

Stress kan nekklachten veroorzaken

Wat kunt u er zelf aan doen?

''Kan ik er dan zelf nog iets aan doen?'', hoor ik u denken. Dat kan zeker. U kunt proberen om uw nek warm en in beweging te houden. Zowel warmte als beweging ontspant de spieren en houdt ze soepel en stimuleert daarnaast de doorbloeding. U kunt bijvoorbeeld een warme douche nemen of een sjaal dragen. U kunt eventueel proberen de nekspieren zelf een beetje los te masseren of uw partner, één van de kinderen of een vriend(in) lief aankijken. 

Oefeningen die u kunt doen bij nekklachten

De volgende oefeningen kunnen helpen bij het verlichten van uw klachten en het soepel houden van de nek:

1. Draaien van de nek:

Ga rechtop zitten met een rechte rug en draai uw hoofd afwisselend naar links en naar rechts, alsof u over uw schouder probeert te kijken.

2. Rekken van de monnikskapspier:

Ga rechtop zitten met rechte rug en breng uw linkeroor naar uw linkerschouder door uw hoofd te kantelen. U blijft hierbij recht vooruit kijken. Houd de rechterschouder mooi laag en ontspannen. Houd deze positie 10 seconden vast en doe vervolgens hetzelfde aan de rechterzijde.

3. Kin intrekken:

Ga rechtop zitten met rechte rug en trek uw kin een klein stukje in naar achteren (''maak een onderkin''). Maak deze beweging niet te groot. Het is de bedoeling dat de spieren in uw hals ontspannen blijven, terwijl de kleine stabiliserende spieren achter in de nek het werk doen.

Hulp nodig?

Deze oefeningen zult u langere tijd moeten blijven doen. Met name de laatste oefening, gericht op het versterken van de stabiliteit van de nek, zal getraind moeten worden. Merkt u dat u het lastig vind om de oefeningen vol te blijven houden? Of lukt het u zelf niet om de nekklachten te verminderen? 

Neem dan contact op met een fysiotherapeut. Fysiotherapie HIER! heeft een locatie in Tuk (Steenwijk) en Heerenveen. Onze deskundige therapeuten helpen u graag met het verminderen van uw klachten. Vul uw gegevens in op onderstaand formulier en u wordt dezelfde werkdag nog teruggebeld voor een afspraak of informatie:

Alleen een vraag stellen aan één van onze fysiotherapeuten? Ook dat is mogelijk, op werkdagen ontvangt u binnen 24 uur een reactie.  

Stel HIER! uw vraag aan één van onze fysiotherapeuten

Meer lezen?

Kijk dan ook eens naar de blogs HardNEKkige klachten... (Nekklachten), Hoofdpijn of Kopzorgen? en Een hernia.. wat nu?

Dit artikel delen via Social Media? Dat kan via onderstaande links: 

  

Geschreven door Marieke van Dijk, Fysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER! Heerenveen en Tuk (Steenwijk)