Site Loader

ARTIKEL: VERBRANDE HUID

Het was weer zover… ik had me weer laten verbanden.

Het wordt weer zonniger en de afgelopen week is tot mijn grote vreugde de natuur geëxplodeerd en mijn tuin baadt weer in het groen. De rododendrons bloeien allemaal, kortom het is lente! Wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar. Zoveel ik kan ben ik buiten te vinden.

  

Mijn nichtje vindt het ook heerlijk om bij ons in de tuin te vertoeven dus voor ons was de keuze snel gemaakt. We zijn lekker op het terras gaan zitten met een pot thee om eens fijn bij te praten. Eerlijk gezegd vond ik het nog een beetje fris, maar om de magie niet te verbreken en geen moment te missen van haar gezellige aanwezigheid bleef ik zitten. Als ik in de zon zat was het goed te doen dus ik draaide mooi met de zon mee. Praten, praten, praten, heerlijk… Na een uurtje attendeerde ze me er op dat mijn arm toch wel erg rood zag…

Het was weer zover… ik had me weer laten verbanden. Ondanks dat het nog vroeg in het jaar is en de zon gewoon behaaglijk warm is, is de huid zomaar verbrand.

Je zou kunnen denken: “Ach even 2 dagen en nachten afzien en dan is het weer over.”. Maar los van het feit dat de zon allerhande soorten huidkanker kan veroorzaken wat ook echt zeer serieuze gevolgen kan hebben, denk bijvoorbeeld eens aan uitgezaaide melanomen. Is de verbrande huid dan ook echt ziek. Het is een ontstekingsreactie van de huid op het uv-licht. Als je bedenkt dat je huid de eerste barrière vormt van je lichaam moet je dit helemaal niet willen. Een laagje zweet en talg samen vormt de ph waarde van de huid en houdt de huid zo in super goede conditie om ons te beschermen tegen indringers. De tweede bescherming vormt ons lymfestelsel. Dus mocht er onverhoopt toch iets door de huid dringen dan kan het lymfestelsel voorkomen dat we er ziek van worden. Maar wat als het lymfestelsel niet goed werkt… Dan is de huid nóg belangrijker. Natuurlijk willen we allemaal voorkomen dat ons lymfestelsel in actie moet komen, dus moeten we zelf zorgen voor een gezonde huid!! Als je lymfestelsel beschadigd is door een operatie, radiotherapie of wondroos is het van levensbelang om je huid goed te verzorgen en zeker niet te laten verbranden!

Voor meer informatie, vragen of advies rondom lymfoedeem help ik je graag verder. 

Dit artikel is geschreven door:

Nynke Roskammer Spiekstra
Fysio-oedeemtherapeute
Fysiotherapie HIER!

 

Delen: