Site Loader

ARTIKEL, ARTROSE:

Een ‘versleten’ knie blijkt vaak toch niet zo versleten.

In de afgelopen maanden kreeg ik regelmatig mensen in mijn behandelkamer met het volgende verhaal: ‘Ik ben bij de huisarts geweest, mijn knie is versleten. ‘Er is een röntgenfoto gemaakt, het is bot op bot’. ‘Probeer maar fysiotherapie, maar waarschijnlijk wordt het een operatie’. Deze opmerkingen galmden nog lang na in hun gedachte.

Dat wordt dan maar een operatie toch, denk je bij jezelf. Als de banden van je auto versleten zijn, dan vervang je ze ook toch? Bij een ‘versleten’ knie ligt dit echter anders. Hieronder leg ik uit wat een ‘versleten’ knie eigenlijk is en zal blijken dat in heel veel gevallen helemaal geen operatie nodig is. Je kan namelijk weer helemaal pijnvrij en functioneel worden zonder operatie.

Wat is er eigenlijk aan de hand met een versleten knie?
Een ‘versleten’ knie wordt in medische termen ook wel knieartrose genoemd. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen tussen het gewricht verslechterd. Kraakbeen dat anders dik en glad is, is nu dun en ruw geworden. Hierdoor beweegt het kniegewricht minder gemakkelijk. Het kraakbeen gaat dus langzaam steeds verder achteruit en langzamerhand krijg je steeds meer te maken met klachten zoals (start)pijn, stijfheid, zwelling en aangroei van extra bot.
Nu zul je denken: ‘mijn kraakbeen is kapot, kan dat weer herstellen?’. Het antwoord op deze vraag luidt nee. Beschadigd kraakbeen hersteld zich niet. Wat eenmaal weg is, groeit niet meer terug.

Maar hoe kun je dan weer pijnvrij worden zonder operatie?
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: door training. Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar krachttraining voor mensen met knieartrose. Krachttraining zorgt niet voor herstel van kraakbeen. Studies toonden aan dat na twaalf weken tweemaal per week krachttraining op de röntgenfoto niets veranderde. Na twaalf weken nog steeds ‘bot op bot’. Wat wel veranderde was de hoeveelheid pijn. Participanten van de studies hadden na twaalf weken krachttraining veel minder pijn, een aanzienlijk deel was zelfs pijnvrij.

Hetzelfde zie ik gebeuren bij mijn patiënten. Ze komen binnen met een pijnlijke knie en na twaalf weken herken ik ze niet meer terug. Ze kunnen ineens weer dingen doen die voorheen niet lukte. Ze kunnen weer wandelen, traplopen is ineens pijnvrij en ze kunnen weer gewoon aan het werk. Maar wat doen we dan eigenlijk precies tijdens de behandeling? Eigenlijk heel simpel. Wij gaan twaalf weken lang oefeningen doen in onze sportschool. Dit zijn krachtoefeningen, balansoefeningen, coördinatieoefeningen en nog veel meer. Ook help ik je om beter om te gaan met pijn bij je dagelijkse bezigheden en kunnen wij werken aan eventueel overgewicht.
Door deze simpele manier van behandelen ziet een aanzienlijk deel van mijn patiënten hele grote verbeteringen, velen hebben geen pijn meer en anderen kunnen een operatie vaak nog jaren uitstellen.

Afsluiting
De term ‘versleten knie’ is dus eigenlijk een totaal verkeerde term. De term impliceert namelijk dat er niets anders aan te doen is dan vervanging. Ook zorgt de term ervoor dat mensen minder gaan doen, de knie is immers ‘versleten’ en meer gebruik zorgt dan toch voor meer slijtage. Zoals je gelezen hebt, niets blijkt minder waar. Wij fysiotherapeuten kunnen jou prima helpen.

Jouw ‘versleten’ knie is dus eigenlijk helemaal niet zo versleten, eigenlijk kan die met de juiste behandeling nog een heel mensenleven mee. Dus is jouw knie of die van familie of vrienden ‘versleten’? Wij willen je daar graag bij helpen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de heup of andere ‘versleten’ gewrichten. Hier kunnen wij net zoveel mee als met de knie.

Dit artikel is geschreven door:
Jos Mestemaker
Fysiotherapeut en sportfysiotherapeut i.o. bij Fysiotherapie HIER!
Werkzaam op locaties Wolvega en Tuk

Delen: