Site Loader

ARTIKEL: DRY NEEDLING

Dry needling – ‘De Westerse manier van accupunctuur’

De laatste jaren hoor je vaak de term dry needling voorbij komen. Dit wordt door steeds meer fysiotherapeuten toegepast zo ook bij HIER! in Steenwijk (Tuk) en in Heerenveen. Heel veel mensen hebben wel eens de term dry needling gehoord maar weten niet precies wat het inhoudt. Dan komen er vragen naar voren:
“Spuit je een vloeistof in?”
“Is het hetzelfde als accupunctuur?”
“Wat doe je precies?”
“Kun je dit overal op toepassen?”

In deze blog ga ik uitleggen wat dry needling inhoudt en wanneer het toegepast wordt.

WAT IS DRY NEEDLING
Dry needling is simpel gezegd de Westerse manier van accupunctuur. Maar het verschil tussen accupunctuur en dry needling is dat de accupunctuur zich voornamelijk richten op energiebanen en meridiaanbanen. Dry needling richt zicht op triggerpoints oftewel in het Nederlands: spierknopen.
Spierknopen zijn knopen die vol zitten met afvalstoffen die voornamelijk komen door verkeerd gebruik van de spieren. Dit komt vaak door overbelasting op het werk of tijdens het sporten maar het kan ook voorkomen dat je je een keer verstapt tijdens het wandelen of dat je ergens zo van schrikt dat het je in de nek schiet of in je schouder. Het gevolg van zo’n spierknoop is dat de spieren hard worden en voor je gevoel vast gaan zitten. Wat je dan kunt krijgen is pijn in je gewrichten, in je rug of zelfs hoofdpijn. Het gevolg daarvan is dat je soms minder gaat bewegen en soms ook slechter gaat slapen. Dus met andere woorden: je komt in een soort vicieuze cirkel terecht.

WAT HOUDT EEN BEHANDELING MET DRY NEEDLING IN? 
Tijdens een behandeling waarbij dry needling wordt toegepast zal er er eerst worden gezocht naar die spierknopen. Wanneer er een spierknoop aanwezig is, wordt er aan de hand van de spier waarin zo’n knoop zit gekeken naar welke naald er nodig is. Er zijn namelijk verschillende lengtes aanwezig in de praktijk. Want waar een spier dieper in het lichaam zit heb je een langere naald nodig dan wanneer een spier aan de oppervlakte ligt.

De therapeut zal besluiten of dry needling gebruikt kan worden, want het wordt niet altijd gedaan. Wanneer het bij iemand voor de eerste keer toegepast wordt, dan wordt er verteld wat er precies gaat gebeuren en wat diegene kan verwachten en voelen. Degene die behandeld wordt met dry needling naalden is altijd de baas over wanneer het moet stoppen of wanneer het teveel wordt.

Tijdens de behandelsessie komt het regelmatig voor dat men een elektrische schokje voelt, dat een spier samentrekt of dat er een vreemde sensatie gevoeld wordt in de regio die op dat moment betrekking heeft op de spier die geprikt wordt. Na zo’n sessie is het de bedoeling dat de spier zich vrijer kan bewegen en dat de bewegingsuitslagen groter zijn dan voor de behandeling.

DE MEEST VOORKOMENDE KLACHTEN DIE BEHANDELD KUNNEN WORDEN MET DRY NEEDLING

  • Nekklachten
  • Schouderklachten
  • Rugklachten
  • Knieklachten

Heb jij minstens één van bovenstaande klachten of andere klachten die betrekking hebben op spieren? Neem dan gerust contact met de praktijk op en vraag of het mogelijk is om deze te behandelen middels dry needling.


Delen: