Site Loader

ARTIKEL: GESCHEURDE KRUISBAND

Een gescheurde kruisband – ‘de hartaanval van de knie’

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, iemand die zijn of haar voorste kruisband scheurt. Bekende sporters zoals voetballer Memphis Depay, handbalster Estevana Polman en hockeyster Naomi van As overkwamen het ook. Eén moment tijdens het sporten, draai-knap-pijn, en je toekomstige sportcarrière verandert voor goed.

Vanwege de heftigheid van de blessure en de impact die het heeft op je toekomstige leven en sportcarrière wordt het door orthopeden, chirurgen en sportfysiotherapeuten ook wel ‘de hartaanval van de knie’ genoemd. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met je knie als de kruisband scheurt? Betekent dit einde carrière of kun je gewoon weer sporten? Hoe zorg ik als sportfysiotherapeut en jij als sporter ervoor dat je veilig en vol vertrouwen weer kan sporten? Je leest het hier.

 

Hoe een gescheurde voorste kruisband ontstaat
Er zijn een aantal manieren hoe de voorste kruisband scheurt. De meest voorkomende manier zie je vaak bij bewegingen waar de sporter van richting wil veranderen of draaien. Bij dit soort bewegingen blijft de voet op de grond staan en draait het bovenbeen over de voet heen. Er vindt dan een rotatiekracht (draaibeweging) plaats in de knie, wat ervoor zorgt dat het bovenbeen beweegt ten opzichte van het onderbeen (zie afbeelding). Vaak gaat dit gepaard met dusdanig veel snelheid en kracht waardoor de voorste kruisband op rek komt en vervolgens volledig afscheurt. Ook kan contact met een tegenstander zorgen voor een gescheurde kruisband. Hetzelfde mechanisme gaat dan op, alleen zorgt nu vaak de tegenstander voor dit soort krachten op de knie.

Opereren versus niet opereren
Op het moment dat de kruisband scheurt, groeit deze niet meer vast (op een aantal zeldzame gevallen na). De kruisband zal verdwijnen en vanaf dat moment heb je een knie zonder voorste kruisband. Hoe nu verder?
Een MRI zal uitwijzen hoe erg het letsel is. Vaak is niet alleen de voorste kruisband gescheurd, maar beschadigen ook andere structuren zoals de meniscus en de binnenband. Afhankelijk van je doelen wordt overwogen of een operatie noodzakelijk is. Deze keuze is afhankelijk van de functie van jouw knie en wat voor activiteiten en sporten je weer wil beoefenen.

Heb je minder vergaande doelen, dan kan gekozen worden voor een non-operatief traject. Hierbij ga je de rest van je leven door zonder voorste kruisband van één knie. Is dit erg vraag je je af? Eigenlijk niet, zonder voorste kruisband kun je prima 130 jaar oud worden en daarnaast lekker sporten en bewegen.

Mocht je weer willen deelnemen aan zo gehete ‘hoog-risico sporten’ dan wordt vrijwel altijd gekozen voor een operatie. De orthopeed neemt dan een stukje pees van jouw knie (doorgaans de patella pees, quadricepspees of hamstring pees) en bevestigd deze in de knie. Hiermee heb jij een geheel nieuwe kruisband.

Revalidatie
Nu heb jij een geheel nieuwe kruisband en kun je weer sporten toch? Helaas niet helemaal, want nu pas begint het echte werk. Deze nieuwe kruisband heeft namelijk veel tijd nodig om te helen, vast te groeien en zijn rol in de knie te leren kennen. Dit kost tijd veel tijd en training en daar kan ik jou bij helpen!

De revalidatie na een voorste kruisband operatie duurt voor amateursporters toch vaak een jaar. In dit jaar gaan we ervoor zorgen dat jouw knie ontzettend sterk en stabiel wordt, zodat jij daarna veilig en vol vertrouwen weer kunt sporten.

Hoe we dat doen? Veel trainen! In het jaar gaan we bijvoorbeeld veel bezig met krachttraining. Een sterk lichaam is namelijk een sterke knie. Ook kijken we veel naar hoe jij beweegt, want ga jij namelijk beter en efficiënter bewegen, dan is de kans vele malen kleiner dat het opnieuw gebeurt. Afhankelijk van jouw sport proberen we de vertaling te maken van de trainingen in de sportschool, naar presteren op het veld. Ook richten we ons op het psychologische aspect en zorgen we ervoor dat je weer vol vertrouwen het veld op gaat.

Tijdens het traject ben ik ontzettend fan van testen en meten. Eens in de zoveel tijd doen we krachttesten, maken we videoanalyses van hoe jij beweegt en doen we evaluaties om te kijken hoe jij er op dat moment voor staat en waar we de komende tijd aan moeten werken.

Op deze manier zorgen we ervoor dat jij sterk, stabiel en vol vertrouwen weer hetgeen gaat doen wat je leuk vindt, sporten!

    

Afsluiting
Heb je te maken gehad met ‘de hartaanval van de knie’ en moet je hiervan revalideren? Dan ben je bij Hier! helemaal aan het goede adres!

Wij hebben vergeleken met andere praktijken namelijk de uitgelezen mogelijkheden om jouw revalidatietraject perfect in te richten. Van uitgebreide krachtapparatuur, trainingsmogelijkheden en grote ruime sportruimtes tot aan verregaande wetenschappelijke kennis en ervaring.

Heb je hulp nodig bij het revalideren na voorste kruisband ruptuur, neem dan vooral contact op. Dan zorgen wij ervoor dat jij weer veilig en vol vertrouwen kunt gaan sporten.

 

Dit artikel is geschreven door:

Jos Mestemaker – Algemeen fysiotherapeut en sportfysiotherapeut bij Fysiotherapie HIER!

Delen: